Isnin, 27 Oktober 2008

PERTAYAAN IMAM AL GHAZALI


"Suatu hari, Imam Al Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu Imam AlGhazali bertanya, pertama,"Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini? ".Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman, dan keluarganya.Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "Mati". Sebab itu sudah janji Allah SWT bahwa setiap yang bernyawa pasti akan mati. (Ali Imran 185)

Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua. "Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?".Murid-muridnya ada yang menjawab negara Cina, bulan, matahari, dan bintang-bintang. Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahwa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah masa lalu.Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan kembali kemasa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Lalu Imam Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga. "Apa yang paling besar di dunia ini?".Murid-muridnya ada yang menjawab gunung,bumi, dan matahari. Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "Nafsu" (Al A'Raf 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.

Pertanyaan keempat adalah, "Apa yang paling berat di dunia ini?".Ada yang menjawab baja, besi, dan gajah.Semua jawapan samuanya benar, kata ImamGhazali, tapi yang paling berat adalah"memegang AMANAH" (Al Ahzab 72).Tumbuh-tumbuhan, binatang,gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi kalifah(pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaanAllah SWT, sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka kerana ia tidak boleh memegang amanahnya.

Pertanyaan yang kelima adalah, "Apa yang paling ringan di dunia ini?".Ada yang menjawab kapas, angin, debu,dan daun-daunan. Semua itu benar kataImam Ghazali, tapi yang paling ringan didunia ini adalah meninggalkan Solat.Gara-gara pekerjaan kita tinggalkan solat, gara-gara mesyuarat kita tinggalkan solat, gara-gara tv kita tinggalkan solat.

Lantas pertanyaan keenam adalah,"Apakah yang paling tajam di dunia ini?".Murid-muridnya menjawab dengan serentak,pedang. Benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling tajam adalah "lidah manusia". Kerana melalui lidah, Manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri."


ini merupakan peringatan buat diri saya dan rakan-rakan. mudah-mudahan kita tidak akan melakukan kesalahan-kesalahan tersebut.

Tiada ulasan: